Siroz Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri nelerdir? - Saglıklı Günler

Siroz Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri nelerdir?

siroz hastalıgı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir

Siroz bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğerde oluşan ölümcül hasarlara genel olarak siroz adı verilmektedir. Bazı hastalıklar yada belirlenemeyen nedenlerden ötürü siroz karaciğerde başlayabilir. Karaciğerdeki hücreler azalmaya başladıkça işlevsel olarak karaciğerde düşüşler meydana gelir. Siroz hastalığı hücrelerin yavaş yavaş yok olarak kara ciğerin taşlaşmasını ve küçülmesini sağlar. Karaciğer artık görevini yapamz ve bu durum git gide ilerler ve sonunda kişide karaciğer yetmezliği hastalığı ortaya çıkar.

Siroz Belirtileri Nelerdir?

Siroz hastalığı vücutta yıllar sonra belirti verir. Yani siroz hastası olan bir kişi sirozun son evrelerinde bu hastalığın vücudunda olduğunu öğreniyor. İlerleyen siroz hastalığı durumlarında çeşitli tedaviler ve cerrahi yöntem ile karaciğer nakli yapılabiliyor. Siroz hastası olan bir kişideki belirtiler nelerdir?
  • Yüksek miktarlarda kilo kaybı ve buna bağlı olarak yemek yiyememe sorunları.
  • Yediğiniz bir şeylerden tiksinmeniz  ve sürekli olarak kusmanız.
  • bacakların şişmesi ve fiziksel olarak yürümekte zorlanmak.
  • Asitlerin kitle oluşturarak karnınızın şişmesi.
  • Çok zayıfladığınız için kaslarınızın kayıplara uğraması.
  • Kan değerlerinizin çok düşük olası ve enzimlerinizin aşırı yüksek olması.
  • Sarılık dediğimiz gözlerde ve cilt üzerinde sarılaşma durumları.
  • Kadınlarda siroz hastalığı adet düzensizliğine sebep olmaktadır.
  • Kabız olmak gaz çıkartamamakta siroz başlangıcı olma ihtimalinizi yükseltir.
Siroz belirtileri ana maddeler halinde yukarıdaki belirtilerden oluşmaktadır. Eğer sizde bu maddelerden bir kaçı veya daha fazlası var ise vakit kaybetmeden doktora gitmenizde fayda var demektir. 

Siroz Neden Olur?

Siroz hastalığının halk arasında da bilinmekte olan en yüksek nedenlerinden birisi düzenli olarak alkol kullanımıdır. Hepatit B Hepatit C gibi virüslerde siroz olma ihtimali yaratır. Siroz hastalarında karşılaşılan garip durumlar oluşmakta. Bunlardan bir tanesi ise nedeni belli olmayan siroz hastalığdır. Kişide ilerlemiş siroz vardır ama herhangi bir nedeni bulunmamaktadır. Nadir olarak görülen nedenler ise şunlardır;
  • Alkolden dolayı oluşmayan karaciğer yağlanmaları
  • Safra kesesi sorunlarından dolayı oluşan siroz hastalığı
  • Yüksek dereceli ilaçların düzenli kullanımı ile oluşan siroz hastalığı
  • Kalp yetmezliğine bağlı olarak gelişen bir takım bulgular
Az da olsa bu belirtilerinde siroz hastalığı oluşum sebepleri olarak gözlemlenmiştir. 

Siroz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer hastalığı olarak bilinen siroz ölümcül olarak günümüzde çok can kayıplarına yol açmaktadır. Hasta olan kişinin hastalığının ilerleme derecesi ve sürecleri gözlemlenerek gerek cerrahi yollar gerekse karaciğere yük olmayacak beslenme programları ve bir takım ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan tedavi yöntemi ise karaciğer naklidir. Hastanın ilk tedavi başlangıcında alkol kullanımı engellenerek bir takım ilaç tedavisi ile başlanılır. Sonrasında ise uygun bir donör bulunarak siroz hastası olan kişinin kara ciğer nakli gerçekleştirilir. Nakil gerçekleştikten sonra hastadaki sağlıklı karaciğerin nüks etme ihtimali bulunur. 

Siroz Hastalığından Nasıl Korunurum?

Siroz hastalığından korunmanın bir yolu yukarıdaki başlıkta belirttiğimiz siroz neden olur adlı yazımızı dikkate alarak başlayabilirsiniz. Düzenli alkol kullanımını bırakmak sirozun büyük bir takımının önüne geçmek demektir. Nitekim nedenlerinin dışında da siroz olan hastalar bulunur dünyada. Bu duruma ise kronik sroz başlangıcı adı verilmektedir. Böyle bir durum her insanın başına gelebilir. Siroz hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir adlı makalemizde sizlere faydalı bilgiler verdik. bizleri takip ederek en doğru ve güncel sağlık bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar