Ayak Mantarı Nedir? Tedavileri Nasıl Yapılır? - Saglıklı Günler

Ayak Mantarı Nedir? Tedavileri Nasıl Yapılır?

ayak mantarı nedir

Ayak mantarı deri üzerinde oluşan sert kitle olarak büyük bir cilt hastalığıdır. Bu hastalığa mantar ismini vermeleri benzerlikleridir. Ayak mantarı normal bitki gibi soğuk nemli ve karanlık ortamlarda oluşmaktadır. Ayaklarınız üzerinde ayakkabı ile saatler boyunca durmak ayak mantarı oluşumunu kolaylaştırır. Uzun saatler çalışmak zorunda kalan kişiler ayakların terlemesi ve nemlenmesi gibi sebeplere maruz kalarak ayak mantarı hastalığı olma riskini arttırmaktadır. Ayakkabının ayağınıza göre dar olması, Aşırı reaksiyonda terlemesi, spor süresini uzun tutmak başlıca sebeplere bağlı olarak oluşur. Toplu kullanım alanlarında çıplak ayakla gezmek ayak mantarı hastalığı bulaşmasına sebep olmaktadır. Yüzme havuzları bunlara örnektir.

Ayak Mantarı Nasıl Ortaya Çıkar

  • Ayak parmaklarında çatlama İltihaplanmış bir cilt ayak mantarı oluşumu başlangıcıdır. 
  • Ayaklarda kızarıklık şeklinde içi su ile dolmuş kabarcıklar da ayak mantarları risklerini arttırmaktadır. 
Bu sebepler ayak mantırı olma riski taşır. Belirtiler sizde bulunuyor ise doktor kontrolü ile sizlere verilen çeşitli krem ve ilaç tedavisi ile birlikte ayak mantarı geçmektedir. Tırnak mantarı da bir ayak mantarı çeşitlerindendir. tırnaklarda sarışıklar kalın ve şiş bir görüntüye sahip olmak tırnak mantarına bir örnek olabilir. Bu belirtiler olan insanlarda ayak mantarı olması muhtemeldir. Belirtileri başka bir hastalığı yönetmemektedir.

Ayak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak mantarı ile tırnak mantarının belirtileri aynı olduğu gibi tedavi yöntemleri de aynıdır. Doktorun tetkikleri sonucu ayak mantarına iyi gelen spreyler ve kremleri kullanarak ayak mantarından kurtulabilirsiniz. Ayak mantarı ve tırnak mantarı hastalığında en önemli konu hijyenik ortamlarda bulunmak ve ayak temizliğine dikkat etmekten geçer. Kullandığınız ayakkabılar rahat olsun ve giydiğiniz çoraplar temiz olsun. Ayakkabılarınızı mutlaka haftada 1 kere yıkamanız gerekmektedir. Basit bir hastalık diyerek geçmeyin. Ayak mantarı olan ayaklar kötü kokulara da sebep olmaktadır. Ayak mantarı olmamak için bulaşabilecek ortamlara karşı bilinçli olmanız gerekmektedir. Ayaklar her gün düzenli olarak temizlenip yıkandıktan sonra parmak aralarınızı kurulamanız gerekir. Kendi sağlığınıza dikkat ettiğiniz sürece ayak mantarı bulaşma riski çok azdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar