Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenme - Saglıklı Günler

Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenme

ramazan ayında beslenme

Ramazan ayı yaz günlerinin en sıcak ayı olan temmuz ayında ve 4 sene bu şekilde sürecek. Sıcaklarda oruç tutmak insana gerçekten de zor gelebiliyor. Bu yüzden sağlığınızı tehlikeye atmadan oruç tutma yolları arayabilirsiniz. İftar ve sahur menülerinde çok dikkatli seçimler yaparak yiyecekleri tüketmelisiniz. Günün oruç tutmadığınız zamanında mutlaka ögünlerinizi sıkı tutarak karın tokluğunuzu iyi ayarlamalısınız. Ramazan ayında günlük 16 saat ve daha fazla oruç tutuyoruz. Vücudumuz bu nedenle çok güçsüz ve dengesiz olabiliyor. Sahur ögünleri yağlı yiyecek tiplerinden tercih ediliyorsa gece uykunuzda mideniz bu yiyecekleri eritemeyecek ve beraberinde obazite riskini arttıracaktır. Sahurda genellikle hafif kahvaltı tarzı yiyecekler tercih etmelisiniz.

Kahvaltı değil yemek yemeyi tercih ederim diyorsanız o zaman zeytin yağlı yemekleri tercih ederek riskleri azaltmış olursunuz.  Yada tam tahıllı ekmek bal süt yoğurt gibi yiyecekleri tercih etmek sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır. İftar sofralarınız normal bir sofradan daha fazla yiyecek ve içecekleri barındırıyor olabilir. bir insanın yiyeceği miktarın 2 katını geçtiği olabilir. Burada dikkat edilecek bir konu var tüm gün saatler boyunca aç kalıyorsunuz ve iftarda ne var ne yoksa yiyorsunuz. Haliyle midenizde şişme yediklerinizi sindirememe sorunları ortaya çıkıyor. Bunun nedeni ise midenize çok yüklendiğiniz için kaynaklanıyor. Yiyecekleri yerken çok çiğnemeye ve acele etmeden yavaş yavaş yemeye özen gösterin. Beyniniz yemek yemeye başladıktan 15 dakika sonra doyduğunuzu size belirtir ama siz bu süre zarfında enerjisi bol yiyecekleri tükettiğiniz için hemde hızlı bir şekilde hem sindirim sistemleri problemleri hemde obazite sorunlarını çıkarmış olursunuz.

Sahur Ve İftarda Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmeli

Yaz aylarındaki aşırı sıcak nedeni ile vücut sıvı kaybetmeye başlar ve su ihtiyacınızı karşılamanız gerekir. Sıcaklıkların etkisinin sonucu terleme oluyor. terledikten sonra vücuttaki su oranı düşüyor ve canımız su istiyor. Oruç tutarken terlemekten ve fazla sıcak ortamlardan uzak durmanız lazım. Bir günde en aşşa 3-4 litre su tüketmeniz oruçlu iken susama riskinizi en aza indirecektir. Fazla hareket etmemeniz sizin terlemenizi önleyecek ve sahurda , iftarda içtiğiniz sular sizin susama ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bu tavsiyelerimize uyduğunuz sürece oruç tutma zorluğu yaşamayacak ve oruç tutarken sağlık problemleri ortaya çıkmayacağı anlamına gelmektedir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar