Gırtlak Kanseri Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? - Saglıklı Günler

Gırtlak Kanseri Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

gırtlak kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir


Gırtlak Nedir?

Gırtlak boyun bölgesinin iç kısmında bulunan içerisinde ses telleri ve solunum yolunun en önemli parçalarından biri olan vücudun bir bölümüdür. Nefes alıp verirken gırtlak kısmından hava girişi ve çıkışı sağlanır. Bu giren çıkan hava sayesinde ses tellerimiz titremeye başlar ve konuşuruz. Gırtlak nedir kesin tanım olarak adlandırabiliriz.  Dünyada en yaygın olan ise gırtlak kanseridir. Bir çok insan konuşma esnasındaki sesinin değişmesi, yutkunma problemleri kanlı balgam gibi şikayetlerden hastaneye başvurarak gırtlak kanseri olduğunu öğrenmektedir. 

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak kanseri boğazımızda oluşan bir tümör çeşididir. Boğazda bulunan tümörlerin sayısı çoğalarak bir kitle haline gelmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Tedavisi olan bir kanser çeşididir. Gırtlak kanserinin bazı türleri ses tellerine zarar vererek konuşma yetinizi kaybetmenizi sağlar. Cerrahi tedaviler sonucunda hasta 1 haftada kendini toparlayabilmektedir. Gırtlak kanseri dünyada yaşayan her 150 insan arasından 10 kişine görülmektedir. Teknolojinin gelişimi ile gırtlak kanseri tedavi yöntemleri giderek modernleşmektedir. 

Gırtlak Kanseri Belirtileri

Gırtlak kanserinin belirtileri en başta ses kısıklığı ve yutkunma problemleri ile ortaya çıkıyor. Bu söylediğimiz belirtide tümör ses teline yakın yada tam üstünde olduğu zaman belirtileri veriyor. Gırtlağın diğer kısımlarında olan tümörler genellikle ağrı ve yanma ile ortaya çıkıyor. Yada birşey yerken boğazınızda düğümlenme diye tabir ettiğimiz takılma faktörü oluyor. Bunlar gırtlak kanseri belirtileri araşında başlıca faktörlerdir. 

Gırtlak Kanseri Teşhis Etme

Kulak burun ve boğaz uzman doktorları kısa testlerin sonucunda gırtlak kanseri olup olmadığınızı belirliyorlar. Yukarıdaki problemlerden bir veya bir kaçı belirti veriyorsa işinde iyi uzman doktorlara görünmenizde fayda var demektir. Şunuda belirtmek isteriz yukarıdaki belirtiler gırtlak kanseri olmayan insanlarda da oluşabilir. Boğazınızın tahriş olması gibi nedenlerden dolayıda olabilmektedir. İlerlemiş bir gırtlak kanseri tümörünün kesin bir tedavisi bulunmaktadır.

Gırtlak Kanseri Tedavi Yöntemleri

Gırtlak kanseri teşhisi koyulduktan sonra tedavi yöntemi 4 şekilde olabiliyor. Tümörün büyüklüğü bulunduğu konumu Hatanın yaşı gibi nedenler ile gırtlak kanseri tedavi yöntemlerinden uygun olan 1 tanesi ile ameliyata başlanıyor. 

Cerrahi Tedavi: Tedavi yöntemi kitlenin nerede ve ne kadar büyüklükte olduğu tanımlandıktan sonra başlanır. Bu yöntem uzman doktorlar arasında en yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi 2 şekilde oluşuyor. Lenf bezlerine doğru ilerleyen tümör yayılmış ise gırtlağın hepsi alınıyor ve hastanın bu süreçte nefes alıp vermesi kolay olması için bir delik açılıyor. Ameliyattan 2 3 gün sonra bu delik kapanıyor ancak bazı durumlarda kalıcı hale gelebiliyor. Ve gırtlağın tamamı alındığında kişide konuşma problemleri ortaya çıkıyor.  Gırtlağın yarısı alınan hastalarda bu gibi sorunlar ortaya çıkmıyor aynı ay içinde bu hastalıktan kurtulmuş oluyorlar. 

Radyasyon Tedavi Yöntemi: Bu tedavide yüksek ışına maruz kalan tümörler küçültülüyor. Küçültülen tümörlerin yayılması ve büyümesi durduruluyor. Bu işlem sonucunda eğer tümör radyasyona maruz kaldığında yok olmuyorsa, o zaman ameliyat ile kalan kanser parçası çıkartılıyor. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar