Boyun Fıtığı Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavileri Nelerdir? - Saglıklı Günler

Boyun Fıtığı Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavileri Nelerdir?

boyun fıtığı

Boyun kuyruk sokumu ile başlayan ve sonrasında yukarıya kadar çıkan 33 kemikli bir yapıdır. İnsanların dik durmak ve esnek hareketlerde bulunmasını sağlar. Omurilik sorunları ile birlikte gelen boyun fıtığı hastalığı günümüzde yaygın bir hastalık olarak görülmektedir. Bilinçsiz bir şekilde ağır kaldırmak boynunuzdan tutunda omuriliğinizin son kısmına kadar zarar verebilmektedir. Boyun fıtığı ise yaşlıktan dolayı yada ağır kaldırmaktan dolayı kaynaklanan eklem disklerinin görevini tam yapamaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Boyun fıtığı içerisinde bulunan 7 adet omurganın görevini yerine getirememesi sonucu seyrini ilerler. Bu omurgaların arasında biri birine zarar vermemesini sağlayan diskler bulunur. Bu disklerin çevresi tabiri caiz bir dil ile anlatmak gerekirse gres yağı gibi bir sıvıdan oluşur. Bu sıvının azalması sonucu ise eklemde ağrılar ve boyun fıtığı oluşur.

Boyun Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Yaşlı insanlarda sık sık rastlanmaktadır. Boyun fıtığı yaş ortalaması 20-40 olarak gözlemlenmiştir. Ağır iş temposu olan kişilerin boyun fıtığına yakalanma riski artmaktadır. Tek nedeni ağır işte çalışmak değildir. Duruş bozukluğu yaşayan insanlardada boyun fıtığı görülebilmektedir. Uzun süre masa başı işlerde çalışan insanlarda duruş bozuklukları oluşur. Bo bozulmalar boyun fıtığını meydana getirir. Anneden yada babadan sizlere geçen bir hastalık değildir. Genellikle yaşam standartlarınıza göre ortaya çıkar. Nadiren de olsa genetik olarak anneden babadan çocuğa boyun fıtığı geçtiği gözlemlenmiştir. 

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın en önemli unsuru boyun bölgesinde oluşan şiddetli ağrılardır. Ağrının şiddeti ne kadar yüksek ise boyun fıtığı riski de o kadar yükselmektedir. Zorlanan ve ağır kaldıran bir vücutta boyun fıtığı olması yüksek bir ihtimaldir. Boyun fıtığı hastalığınız varsa bunun size vereceği ağrı günlere bölünerek gün geçtikce kürek kemikleri omuzlar omurilik gibi bölgelere yayılabilmektedir. Tedavi edilmeyen boyun fıtığı hastalıklarında el parmaklara kadar giden karıncalanma, uyuşukluk dengesiz güç belirtileri sık sık görülür. Boyun fıtığı olan bir hastada vücudun üst kısmındaki eklemlerde yayılan ağrılar şiddetli olmadan devam eder. 

Boyun Fıtığı Teşhisi

Gideceğiniz uzman doktor ağrının nerede oluştuğu, güç kaybı denge hassasiyeti gibi unsurlara bakarak boyun fıtığı teşhisi koymaktadır. Röntgen çekilerek boynunuzun disk bozuklukları omurilik yapısına bakılarakta boyun fıtığı teşhisi koyulabilir. Çekilen röntgen filmlerinde ağrıya baskıya bağlı olarak çıkan ağrıların boyun fıtığı olup olmadığı görülebilmektedir. 

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun fıtığı teşhisi koyulan hastaların bir çoğunda krem tedavileri ile boyun fıtığı hastalığı geçmektedir. Bu hastalıkta cerrahi yöntemler pek fazla uygulanmaz. Genellikle ilaç ve krem tedavisi uygulanarak hastaların boyun fıtığından kurtulmaları sağlanır. Her ne kadar tedavi görseniz de ağır tempolu işler boyun fıtığınızının ilerlemesine sebep olacaktır. Bir diğer tedavi yöntemi ise hastaya fizyoterapi uygulayarak tedavi etmektir. Belirli egzersizler ile bu hastalık yenilebilmektedir. Boyun fıtığının olduğu bölgede oluşan boşluklar ağrılara sebep olur. Doktorunuzun uygulayacağı boşluk doldurma işlemi sıvı enjeksiyon yapılarak ağrılarınızın azalması işlemidir. 

Boyun Fıtıgı Ameliyatı

Bir çok hasta ameliyat olmaya gerek kalmadan boyun fıtığından kurtulabilir. Ancak yukarıdaki tedavi yöntemleri işe yaramadı ve ağrıları daha şiddetli hissediyorsanız cerrahi yöntem şarttır. Boyun fıtığı ameliyatı baskı oluşturan disklerin daha fazla zarar vermesini engellemek için yapılmaktadır. Zarar veren disk oradan cerrahi yöntemler ile çıkartılır. Ameliyat işlemi kararlaştıktan sonra arka veya önden yapılacağı diskin konum ve çıkarma yönüne göre değişebilmektedir. Boyun fıtığı ameliyatlarında hayatı bir tehlike ve herhangi bir komplikasyonlar bulunmamaktadır. Dünyada başarısızlıkla sonuçlanan hiçbir boyun fıtığı ameliyatı yoktur. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar