Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? - Saglıklı Günler

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

beyin tümörü nedir


Beyin Tümörü Nedir?

Beyin tümörü  kafa iç kısmının herhangi bir yerinde oluşan yaş farketmeksizin her yaştaki insanlarda görülen ameliyat riskleri çok yüksek olan bir tür kanser çeşididir. İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere beyin tümörleri ikiye ayrılır. İyi huylu tümörler  tekrarlama yapmayan ve boyutları aynı şekilde kalan büyümeyen bir beyin tümörü çeşididir. Kötü huylu tümör ise oluştuktan sonra hızlı bir şekilde büyüme sağlayan ve ameliyattan sonra tekrarlama riski yüksek olan beyin tümörlerindendir. Tecrübe sahibi doktorların testleri ile beyinde tümör olup olmadığı kolaylıkla bilinmektedir. 

Beyin Tümörü Oluşum Süreçleri

Tüm organlarda oluşan tümörler gibi beyin tümörü de gereksiz ve ölü hücrelerin kitlelere dönüşmesi ile oluşur. beyin hücreler üretir bu hücreler bir canlı gibi yaşar büyür ve ölürler. Yerine yeni hücreler gelir bazı anormal durumlarda ise erken beyin hücreleri ölümü yada ölen beyin hücrelerinin yok olamama ihtimali oluşur. Bu durumlarda beyin tümörü dediğimiz kanser ortaya çıkar. Beyinde oluşan her tümör bir kanser olarak nitelendirilmemektedir. Bu yüzden genelleme ismi beyin tümörüdür. 

Beyin Tümörü Çeşitleri Ve Tipleri Nelerdir?

  1. İyi Huylu Beyin Tümörü: Bu tümörler genellikle doktorların başarılı ameliyatlar yaparak hayat kurtarabildikleri bir tümör çeşitleridir. Beyin zarlarından ve sinirlerinden oluşan doğuştan beynimizin içinde var olan bir tümördür. Ameliyatlardaki riski neredeyse yok denecek kadar azdır.
  2. Kötü Huylu Tümör: Beyinde herhangi bir bölgede çıkan bu tümör çeşidi çok hızlı büyür ve hemen sağlıklı hücrelere yayılmaya başlar. Hayatımızı riske atan bir tümör çeşididir. Bir çok hastanın ölümüne sebebiyet vermektedir. Ameliyatlardaki başarı oranı çok düşüktür. Başarılı olunan bir ameliyattan çıktıktan sonra tekrarlama riski bulunan bu tümör tedavilerinde, hastanın yaşama süresi uzatılmaya çalışılmaktadır. 

Beyin Tümörü Hangi İnsanlarda Görülür?

70 yaşın üstündeki kişilerde beyin tümörü tespitleri yıllar geçtikçe çogalmaya başlamıştır. Çocuklarda da görülen beyin tümörü en fazla 10 yaş altı bireylerde görünmektedir. Çocuklardaki beyincik yapısının oluşum ve süreçleri tümör olmasına elverişlidir. 1. derece aile yakınlarında bulunan beyin tümörü ve hastalıkları bulunan kişilerin beyin tümörü hastalığına yakalanma riski diğer insanlara göre çok yüksektir. Araştırmalar sonucunda saptanmış bir bilgidir. Bunun yanı sıra beyine alınan şiddetli darbeler, çok yüksek radyon olan bir ortamda bulunmak, kişide bulunan bazı hormon dengesizliği beyin tümörü olma riskini arttırır.

Beyin Tümörü Başlıca Belirtileri

  • Geçeleri uyutmayacak kadar çok baş ağrımaları beyin tümörü riskini oluşturmaktadır.
  • Midede bulanma cisim ve nesneleri çift görme gibi belirtilerde vardır ancak bu belirtiler tam olarak bir beyin tümörüne işaret etmemektedir.
  • Sık sık bayılmaya başlayan kişilerde de beyin tümörü oluşuyor. Bu kişiler genel olarak sara hastaları olabilmektedir. 
  • Fiziksel olarak tümör belirtileri vardır. Denge kayıpları ve yürüme de zorluklar olarak nitelendirilir. 
  • Unutkanlık bulunan bir kişide 2 farklı hastalık olabilir. 1.si alzaimer denilen yaşlılarda görülen bir hastalıktır. 2.si ise kötü huylu tümörlerin ilerlemesi sonucu oluşan bir hastalıktır.

Beyin Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin tümölerin de tedavi beyinde oluşan tümörün büyüklüğü bulunduğu konumu gibi etkenlere bağlı olarak cerrahi tedavi, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi çeşitleri vardır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar